Istraživanje kanjona Tijesno 27. 2. 2008.

17 novembar 2009


stara_plocicaZahvaceni talasom toplog i sunčanog vremena odlucili smo da posjetimo kanjon Tijesno. Cilj je bio pronalaženje stijena, pogodnih za pravljenje smjerova, prije svega onih koji su bili prepenjavani tokom 80ih godina, kao što su „Treći sipar“ i „Oker“. Sa tako lijepim vremenom, najbolji način za obilazak kanjona je na biciklu. Zato smo zagrijali siceve i otišli u istraživanje. Nismo ni slutili koliko će se taj trud isplatiti.

 


Na samom ulazu u kanjon iz smijera Banjaluke ušli smo u mali otvor između stijena, da provjerimo ima li nešto zanimljivo. Malo je reći da smo se iznenadili kada smo tamo našli još jedan kameni most, što dovodi broj nama poznatih kamenih mostova u kanjonu Tijesno na tri. Ovaj 15ak metara visok kameni most i stijene oko njega, pružaju dosta mogućnosti za kraće sportske smjerove, ali za to će biti potrebno još istraživanja i čišćenja. Još jedan objekat koji nas je oduševio u ovom sektoru je mala špilja, sa mnogo zanimljivih bouldering problema i dnom od mekanog pijeska. Nazalost, vidljivo je da je u vrijeme kiša ovde jednostavno prevlažno za penjanje.

text-align: justify;

 


Punoga oka i srca nastavljamo vožnju kroz kanjon u smijeru Krpe na Vrbasu. Na jednom velikom proširenju, naspram poznate stijene Muflon, silazimo sa ceste, na sipar, koji „protiče“ ispod magistralnog puta i „izlijeva“ se u Vrbas.

 


Ubrzo se nalazimo ispod veličanstvene stijene, za koju nam se (prema opisima Alpinističke sekcije Planinarskog društva Kozara iz 1982.) učinilo da bi mogla biti ista ona na kojoj je prije 25 godina ispenjan smijer „Treći sipar“. Poslije dugotrajnog razgledanja, istraživanja i ispitivanja kvaliteta stijene, nailazimo na izbušeni tunel. Ovaj je po svoj prilici napravljen radi uzimanja uzoraka i vršenja mjerenja, pri izgradnji hidrocentrale ili magistralnog puta. Poslije ovog otkrića i nekoliko fotografija, ostalo nam je tek toliko vremena i energije da se odvezemo kući. Ali ni put nazad nije bio bez avantura, budući da je Igoru pukla pedala, pa smo morali improvizovati popravak na cesti.

 

U svakom slučaju našli smo neka mijesta na koja ćemo se zasigurno mnogo puta vraćati.

Kontakt

Dođi, treniraj, upoznaj sebe, upoznaj druge, kampuj, putuj, osjeti slobodu, osjeti prirodu, prepusti se avanturi!

Pozovi:
 +387 65 779 027
 +387 65 303 034
 +387 66 889 859

Email:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Posjetite nas:

Extreme Studentski penjački centar
Kampus Univerziteta u Banja Luci
Bulevar vojvode Petra Bojovića 1 (zgrada kotlovnice)
78000 Banja Luka

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

strong

Radno vrijeme sale

Ponedjeljak: 19h - 22h
Utorak: 19h - 22h
Četvrtak: 19h - 22h
Nedjelja: 19h - 22h

Mapa