Istraživanje stijena kod sela Pecka i Baraći

16 maj 2010

naslovna-pecka-baraciZa Prvi maj bio sam na izvoru Sane. Pošto povod tog izleta nije bio penjanje, nisam mogao da ne primjetim bijelo-plavkaste izbočine stijena koje su se nalazile uzbrdo. Činile su se kao kratke stijene, ali ko zna - možda i ne…

 

Nedelju dana poslije toga Igor mi je ispričao da jedan od njegovih prijatelja živi u toj okolini. On mu je jednom prilikom pokazao fotografije džepova od stjena koje su imale tu boju koju sam ja vidjeo za Prvi maj. Odlučili smo da ih odemo pogledati zajedno, kada budemo imali vremena. Prilika za to je došla uskoro i još poslije provjere na Google Earth-u bili smo poprilično sigurni da je u pitanju ista stijena koju sam ja vidio.


Igor me je pokupio u 8:30 u srijedu 12.05.2010. i krenuli smo sa nadom da ćemo naići bar na nešto lijepo. Sat i pol kasnije bili smo na vrhu brda i počeli da tražimo put da se spustimo do stijena. Poslije petominutne krajnje smiješne rasprave, bili smo na dnu prvog sektora, koji je visok oko 25 metara. Mi smo navikli da nailazimo na raznorazne stijene, ova je sadržala puno džepova i šljunak i zaista je bila drugačija. Za one koji su čuli za Margalef ili Montsant u Španiji, ne treba mnogo objašnjavati, za one koji nisu probajte da zamislite šljunkovito kamenje zaglavljeno u veliki kolač, džepovi nastaju ondje gdje kamenje ispadne, usljed uticaja erozije. Stijene su različitih su boja, od bijele i narandžaste pa do plave i na tim dijelovima kiša ne može da dopre što bi značilo da je stijena pod nagibom. Stijena najviše podsjeća na zdjelu nagnutu ustranu, a nekada kao niz zdjela jedna do druge.

 

 

Kad smo vidjeli ovu stijenu bili smo jako uzbuđeni i odlučili da sve obiđemo u tom danu. Sljedeći sektor koji smo posjetili imao je veliki prevjes i uz njega mali negativni profil. Nismo mogli vjerovati šta je sljedeće!? Ali smo morali prihvatiti stvarnost takvu kakva jeste. Mnogo stijena, to se može sigurno reći, ali su jako kratke i ne prilagođene za moderno penjanje.

 

 

 
 

Tako da na ovom drugom sektoru bili smo brži. Naravno stijene su predivne i možda je i moguće naći potencionalne rute za penjanje, ali  ipak smo očekivali nešto više slično prvom sektoru. Tu smo odlučili napraviti pauzu i posjetiti Panetovu tetku koja živi u blizini. Malo kolača, malo rakije uz po koju lokalnu priču i bili smo opet u pokretu.

 

Treća stijena nas je čekala da je izvidimo. U tom trenutku počinje padati kiša i moramo se nastaviti kretati kroz mokru šumu, a to nije uvijek tako zabavno. ALI!... Ovdje su stijene veće i čine se više prilagodljivima za penjanje, uz malo više čišćenja bile bi spremne. Dakle ovaj treći sektor zajedno sa prvim sadrže stijene visene oko 20metara i ostale stijene visine oko 10-15 su definitivno jako interesantne za sportsko penjanje, jedino što će te ovdje trebati voljeti je da jako vučete na džepove i mono hvatove!

 

 

Vrijeme je za Mrkonjić Grad i da postavimo nove hvatove za njihov novi bolder. Više kiše i grmljavine dolazi prema nama a auto je 2 kilometra daleko. Još jedno prirodno tuširanje i to je to. Dolazimo do auta! Igore upali grijanje, vrijeme je da se osušimo…..

 

 

O novom bolderu u Mrkonjić Gradu pročitajte u sljedećem članku.

 

 

Julien Mayet

 

{phocagallery view=category|categoryid=61|limitstart=0|limitcount=0}

Kontakt

Dođi, treniraj, upoznaj sebe, upoznaj druge, kampuj, putuj, osjeti slobodu, osjeti prirodu, prepusti se avanturi!

Pozovi:
 +387 65 779 027
 +387 65 303 034
 +387 66 889 859

Email:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Posjetite nas:

Extreme Studentski penjački centar
Kampus Univerziteta u Banja Luci
Bulevar vojvode Petra Bojovića 1 (zgrada kotlovnice)
78000 Banja Luka

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

strong

Radno vrijeme sale

Ponedjeljak: 19h - 22h
Utorak: 19h - 22h
Četvrtak: 19h - 22h
Nedjelja: 19h - 22h

Mapa