Basic - Kurs sportskog penjanja

13 decembar 2018
 
Penjački klub Extreme vas poziva da se priključite BASIC (osnovnom) kursu sportskog penjanja:

Kurs je namjenjen svim uzrastim, s tim da za mlađe od 18. godine je potrebna saglasnost roditelja. Cilj kursa je pružanje osnovne obuke i uvođenje pojedinaca u svet penjanja, boravka u prirodi i zdravog života.

„Zašto Freeclimbing?" – Zato što je zabavno, novo i drugačije od onoga što ste do sada probali. Poslednjih godina se mnogo priča o ovom vidu zabave i rekreacije. Penjanje vam nudi visoku adrenalinsku zabavu, boravak u prirodi i uvijek dobro druženje.

VRIJEME I MJESTO ODRŽAVANJA

BASIC kurs sportskog penjanja će se održati za vikend 29 - 30.12.2018. godine u trajanju od 15 do 20 časova u sali penjačkog kluba Extreme, na kampusu Univerziteta u Banjoj Luci.

Od opreme učesnici kursa treba samo da obuku udobnu odjeću i čistu obuću ili priglavke za salu.

Kurs je namenjen početnicima i omogućava polaznicima da samostalno penju i osiguravaju na top rope.

PRIJAVE

Prijavu možete izvršiti popunjavanjem online FORMULARA.

Prijave su otvorene do 27. decembra.

Cijena kursa iznosi 25 KM. Ukoliko uplatite 50 KM dobijate i mjesec dana treninga (4 puta sedmično) u januaru u penjačkoj sali.

Za sve učesnike kursa Alp.ba daje 30% popusta na kupovinu penjačica.

Informacioni e-mail ćete primiti nakon zatvaranja prijava.

DODATNE INFORMACIJE

Telefon: +38765779027

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Basic - Kurs sportskog penjanja

10 jun 2018
 
Penjački klub Extreme vas poziva da se priključite BASIC (osnovnom) kursu sportskog penjanja:

Kurs je namjenjen svim uzrastim, s tim da za mlađe od 18. godine je potrebna saglasnost roditelja. Cilj kursa je pružanje osnovne obuke i uvođenje pojedinaca u svet penjanja, boravka u prirodi i zdravog života.

„Zašto Freeclimbing?" – Zato što je zabavno, novo i drugačije od onoga što ste do sada probali. Poslednjih godina se mnogo priča o ovom vidu zabave i rekreacije. Penjanje vam nudi visoku adrenalinsku zabavu, boravak u prirodi i uvijek dobro druženje.

VRIJEME I MJESTO ODRŽAVANJA

BASIC kurs sportskog penjanja će se održati za vikend 30.6 i 01.07.2018. godine u trajanju od 13 do 20 časova na prirodnom penjalištu Skubalj. Okupljanje polaznika kursa je 29.05.2018. u 18h u Sali penjačkog kluba Extreme, kada će se zadužiti penjačka oprema neophodna za kurs.

Program:

- 29.06.2018. u 18h okupljanje polaznika u sali Penjačkog kluba Extreme radi zaduživanja penjačke opreme i dogovora za predstojeći vikend

- 30.06.2018. u 13h okupljanje polaznika ispred sale Penjačkog kluba Extreme i odlazak na penjalište Skubalj, povratak u 20h

- 01.07.2018. u 13h okupljanje polaznika ispred sale Penjačkog kluba Extreme i odlazak na penjalište Skubalj, povratak u 20h

Od opreme učesnici kursa treba samo da obuku udobnu odjeću i obične sportske patike.

Kurs je namenjen početnicima kao i onima koji žele da se prebace iz indoor okruženja u outdoor okruženje. Osnovni kurs omogućava polaznicima da samostalno penju i osiguravaju na top rope.

PRIJAVE

Prijavu možete izvršiti popunjavanjem online FORMULARA.

Prijave su otvorene do 27. juna.

Cijena kursa iznosi 20 KM.

Informacioni e-mail ćete primiti nakon zatvaranja prijava.

DODATNE INFORMACIJE

Telefon: +38765779027

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pecka Rock Climbing Festival 18 - 20.05.2018

12 april 2018

Mjesec maj je tradicionalno rezervisan za najstariji sportsko-penjački festival u BiH. I ove godine nastavljamo sa provjerenim receptom odlične penjačke zabave koji ćemo začiniti nekim od najboljih smjerova sportskog penjanja u BiH na jedinstvenoj lokaciji.

Festival se održava u periodu od 18.-20. maja 2018. godine. Kao i prethodnih godina, očekuje vas fantastično penjanje upotpunjeno popratnim sadržajem koji ovaj festival i čini tako posebnim, svi koji su bili naši gosti tokom proteklih godina znaju o čemu pričamo a oni koji će Pecku posjetiti po prvi put, mogu da iskuse kraljevstvo rupica, uz fantastičnu lokalnu hranu, highline, nezaboravni Forest party i Outdoor bioskop. Čeka vas više od 120 smjerova, različitih stilova i težina, dužine izmedju 15 i 35 metara.

Pravila su ista kao i prošlih godina: Dođeš, penješ I dobro se zabavljaš :) Ipak, imamo nešto i za one koji su takmičarski raspoloženi. Za one koji ispenju najviše smjerova i najteže smjerove smo pripremili simbolične nagrade.

Svi učesnici, koji plate kotizaciju u iznosu od 15 EUR, dobiće odštampan vodič a ove godine vaš climbing outfit upotpuniće opet zvanična Pecka Rock Climbing majica, vjerujte nam, fantastično izgleda :)

Više informacija o samo penjalištu i smjerovima takmičari će moći dobiti od organizatora i na terenu.

Vidimo se!

Za sve one koji žele da produže svoj ostanak na Peckoj preporučujemo vam Visitor center Pecka koji naredni vikend organizuje Pecka Outdoor Festival.

 

Osnovne informacije:
 

Smještaj: Obezbjeđeno kamp mjesto, bez struje (ali postoji mogućnost punjenja električnih aparata u selu na 5 minuta hoda od kampa),

Ishrana: Nije obezbjeđena, prodavnica u blizini (cca 5km). Mogućnost kupovine domaćih proizvoda (hljeb, kajmak, jaja, rakija,...) i ishrane u selu.

Kotizacija: Kotizacija za festival iznosi 30KM ili 15EUR.

Prijava: Prijava učesnika se vrši online klikom OVDJE.


Preliminarni program festivala (navedena vremena su okvirna i podložna promjeni, zavisno od želje učesnika, vremenskih uslova,...):

18.05. petak:

Dobrodošlica i upoznavanje prispjelih učesnika sa organizacijom kampa

Opremanje smjerova i penjanje

20:00h – Otvaranje festivala i sastanak sa osnovnim informacijama

20:15h – Zabava i druženje :)

19.05. Subota:

Cjelodnevno penjanje

20:00h – Večera i Pecka Outdoor Cinema :)

21:30h Pecka Forest Party

22.05. Nedelja:

09:00h – 12:00h - Penjanje

12:00h – Proglašenje pobjednika i zajednička fotka

 

Kako doći do festivala?

Penjalište Pecka se nalazi na području opštine Mrkonjić Grad, u blizini naselja Baraći,  koje se nalazi na putu Mrkonjić Grad - Glamoč. Od Baraća je potrebno samo pratiti putokaze prema naselju Ubovića Brdo (Nikoletići) i penjalištu Pecka (pogledajte mjesto kampa označeno na Google Maps).
 

Ako dolazite sa sjevera/iz Banjaluke.

Pogledajte označenu rutu na Google Maps

Najlakše (i najljepše) je putovati kroz kanjon Tijesno u smjeru Jajca, a poslije kanjona skrenuti u smjeru Mrkonjić Grada. U Mrkonjić gradu treba skrenuti za Ribnik/Ključ i kada pređete nadvožnjak neposredno poslije raskrsnice voziti još oko 8 km do skretanja za Glamoč. Na toj raskrsnici se nalazi i benzinska pumpa. Od tog skretanja, voziti samo ravno (prolazi se kraj odmarališta i eko zone Zelenkovac), do naselja Baraći. Tu treba skrenuti desno (putokaz Pecka) i zatim pratiti putokaze zadnjih 7 km vožnje do Ubovića brda/Nikoletića.

Takođe je moguće putovati autobusom do Baraća autobusom koji ide za Glamoč. Odatle se može ići pješke ili nazvati nekoga od organizatora da dodje po vas.  Još jedna opcija, za one koji žele malo avanture, je ići do Mrkonjić Grada, relativno čestim autobusima, a odatle stopati do Baraća.
 

Ako dolazite sa juga (Sarajevo, Mostar).

Najlakše je ići magistralnim putem M16 ka Jajcu. Kod Jajca skrenuti lijevo ka Mrkonjić Gradu i Jezeru. Kod Jezera skrenuti opet lijevo ka Šipovu. Treba proći kroz Šipovo i nastaviti ka Baraćima. U Baraćima skrenuti lijevo da bi se poslije 20ak metara došlo do skretanja za Pecku/Ubovića Brdo. Odatle pratiti opis kao gore.
 

Iz inostranstva.

Za one koji žive relativno blizu na sjeveru, najbolje ići autom preko Zagreba i/ili Gradiške do Banjaluke, a onda pratiti uputstvo iznad. Ili putovati javnim prevozom do Zagreba, a zatim autobusom ili vozom do Banjaluke. Pa pratiti uputstva iznad.
 

Ako dolazite sa juga (Dalmacija, Crna Gora, Makedonija,...), pogledajte VIA MICHELIN i unesite odredište Baraći.

Za one koji žive dalje - najlakše je letjeti do Zagreba, Tuzle ili Beograda (Wizzair, Germanwings, Ryanair, Easyjet,...). Zatim bus ili voz do Banjaluke. Iz Banjaluke koristiti javni prevoz kako je opisano gore.

Možemo obezbjediti prevoz iz BL uz prethodnu najavu od bar 4 dana prije početka festivala. Moguća je naplata troškova goriva, oko kojih ćemo se unaprijed dogovoriti.

 

Napomena: 

 • Ponesite sopstvene komplete, kompleti neće biti ukačeni u smjerovima.
 • Svim takmičarima se preporučuje da za vrijeme penjanja koriste kacige.
 • Penjanje na top-rope, će se kažnjavati bičevanjem :)
 • Ukoliko želite da naručite nešto od lokalne hrane (kajmak!!!, mlijeko, hljeb, pite, rakija...) preporučuje se da nam to unaprijed javite, da bi domaćini imali dovoljno vremena za pripremu, te da ne biste dugo čekali.

Naslovna strana Pecka Outdoor Cinema, fotografisao David Lemmerer.

Festival podržan od:

Jesenja škola penjanja

06 oktobar 2017

Penjački klub Extreme Banja Luka u period oktobar-novembar 2017. godine, organizuje jesenju Školu penjanja. Obuku penjanja izvodiće instruktori Đorđe Rađen i Tibor Kela.

Lokacija: Extreme studentski penjački centar
Termini: utorak od 17:00 do 19:00h i petak od 19:00 do 21:00h
Trajanje: mjesec dana, prvi čas 17.10.2017. godine 
Cijena: 50 KM po osobi 
Minimalni broj polaznika: 10 
Maksimalni broj polaznika: 15 
Potrebna oprema: Udobna odjeća i čista obuća.
Rok prijave: 15.10.2017. 
Prijave na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili FB Inbox (Poslati ime i prezime, godinu rođenja i broj telefona)
Uplate: 17.10.2017. u Penjačkom centru
Kontakt osoba: Tijana Karić, +38766899906

PROGRAM ŠKOLE PENJANJA

17.10.2017. Penjačka sala - Kampus
Teoretski dio: Uvod u penjanje - Istorijat i vrste penjanja 
Praktični dio: Vezivanje osmice, korištenje pojasa, penjanje i osiguravanje na "top-rope" 

20.10.2017. Penjačka sala - Kampus
Teoretski dio: Oprema 1. dio - sprave za osiguravanje, pojas i penjačice 
Praktični dio: Vezivanje osmice, korištenje pojasa, penjanje i osiguravanje na "top-rope" 

24.10.2017. Penjačka sala - Kampus
Teoretski dio: Oprema 2. dio - uže, karabineri, ostala oprema za klasično i sportsko penjanje 
Praktični dio: Kravatni i dupli zatezni čvor, ponavljanje 

27.10.2017. Penjačka sala - Kampus
Teoretski dio: Demonstracija penjanja i osiguravanja na vođenje 
Praktični dio: Vježbanje penjanja i osiguravanja na vođenje ("top-rope" na vođenje) 

31.10.2017. Penjačka sala - Kampus
Teoretski dio: Demonstracija penjanja i osiguravanja na vođenje 
Praktični dio: Vježbanje penjanja i osiguravanja na vođenje 

3.11.2017. Penjačka sala - Kampus
Teoretski dio: Demonstracija pada i penjanja na vođenje 
Praktični dio: Vježbanje penjanja i osiguravanja na vođenje 

7.11.2017. Penjačka sala - Kampus
Teoretski dio: Demonstracija prevezivanja na sidrištu i abzajla 
Praktični dio: Prevezivanje i abzajl 

10.11.2017. Penjačka sala - Kampus
Teoretski dio: Demonstracija prevezivanja na sidrištu i abzajla 
Praktični dio: Prevezivanje i abzajl 

14.11.2017. Penjačka sala – Kampus ili Kameni most 
POLAGANjE

Radno vrijeme sale u septembru i treninzi za djecu

22 avgust 2017

Dragi penjači i ostali zainteresovani,

obavještavamo vas da sala počinje sa radom od 3. septembra u sljedećim terminima:

 • ponedjeljak 18:30-22h
 • srijeda 18:30-22h
 • četvrtak 18:30-22h
 • nedjelja 18:30-22h
Članarina će iznositi 35KM mjesečno. Treninzi za djecu počinju od oktobra. Vidimo se! :)

Pecka Rock Climbing Festival 19 - 21.05.2017

06 maj 2017

Kažu da je sedam sretan broj, za nas sigurno jeste, sedmi po redu Pecka Rock Climbing festival je pred nama. Sedmu godinu za redom Pecka će tokom tri dana biti centar penjačke kulture, kako u Bosni i Hrecegovini tako i u okruženju. 

Ove godine festival se održava u periodu od 19.-21. maja 2017. godine. Kao i prethodnih godina, očekuje vas fantastično penjanje upotpunjeno popratnim sadržajem koji ovaj festival i čini tako posebnim, svi koji su bili naši gosti tokom proteklih godina znaju o čemu pričamo a oni koji će Pecku posjetiti po prvi put, mogu da iskuse kraljevstvo rupica, uz fantastičnu lokalnu hranu,highline, nezaboravni Forest party i šumski bioskop. Čeka vas više od 120 smjerova, različitih stilova i težina, dužine izmedju 15 i 35 metara.

Pravila su ista kao i prošlih godina: Dođeš, penješ I dobro se zabavljaš :) Ipak, imamo nešto i za one koji su takmičarski raspoloženi. Za one koji ispenju najviše smjerova i najteže smjerove smo pripremili simbolične nagrade.

Svi učesnici, koji plate kotizaciju u iznosu od 10 eura, dobiće odštampan vodič a ove godine vaš climbing outfit upotpuniće po prvi put zvanična Pecka Rock Climbing marama, kojom smo zamijenili festivalske majice, vjerujte nam, fantastično izgleda :)


Više informacija o samo penjalištu i smjerovima takmičari će moći dobiti od organizatora i na terenu. I ove godine vam predstavljamo Pecka rock forest cinema , kao i Forest party u mističnoj atmosferi peckinih šumaraka :)
Vidimo se!

 

Osnovne informacije:
 

Smještaj: Obezbjeđeno kamp mjesto, bez struje (ali postoji mogućnost punjenja električnih aparata u selu na 5 minuta hoda od kampa),

Ishrana: Nije obezbjeđena, prodavnica u blizini (cca 5km). Mogućnost kupovine domaćih proizvoda (hljeb, kajmak, jaja, rakija,...) i ishrane u selu.

Kotizacija: Kotizacija za festival iznosi 20KM ili 10EUR.

Prijava: Prijava učesnika se vrši online klikom OVDJE.


Preliminarni program festivala (navedena vremena su okvirna i podložna promjeni, zavisno od želje učesnika, vremenskih uslova,...):

19.05. petak:

Dobrodošlica i upoznavanje prispjelih učesnika sa organizacijom kampa

Opremanje smjerova i penjanje

20:00h – Otvaranje festivala i sastanak sa osnovnim informacijama

20:15h – Zabava i druženje :)

20.05. Subota:

Cjelodnevno penjanje

20:00h – Večera i Pecka Forest Cinema :)

21:30h Pecka Forest Party

22.05. Nedelja:

09:00h – 12:00h - Penjanje

12:00h – Proglašenje pobjednika i zajednička fotka

 

Kako doći do festivala?

Penjalište Pecka se nalazi na području opštine Mrkonjić Grad, u blizini naselja Baraći,  koje se nalazi na putu Mrkonjić Grad - Glamoč. Od Baraća je potrebno samo pratiti putokaze prema naselju Ubovića Brdo (Nikoletići) i penjalištu Pecka (pogledajte mjesto kampa označeno na Google Maps).
 

Ako dolazite sa sjevera/iz Banjaluke.

Pogledajte označenu rutu na Google Maps

Najlakše (i najljepše) je putovati kroz kanjon Tijesno u smjeru Jajca, a poslije kanjona skrenuti u smjeru Mrkonjić Grada. U Mrkonjić gradu treba skrenuti za Ribnik/Ključ i kada pređete nadvožnjak neposredno poslije raskrsnice voziti još oko 8 km do skretanja za Glamoč. Na toj raskrsnici se nalazi i benzinska pumpa. Od tog skretanja, voziti samo ravno (prolazi se kraj odmarališta i eko zone Zelenkovac), do naselja Baraći. Tu treba skrenuti desno (putokaz Pecka) i zatim pratiti putokaze zadnjih 7 km vožnje do Ubovića brda/Nikoletića.

Takođe je moguće putovati autobusom do Baraća autobusom koji ide za Glamoč. Odatle se može ići pješke ili nazvati nekoga od organizatora da dodje po vas.  Još jedna opcija, za one koji žele malo avanture, je ići do Mrkonjić Grada, relativno čestim autobusima, a odatle stopati do Baraća.
 

Ako dolazite sa juga (Sarajevo, Mostar).

Najlakše je ići magistralnim putem M16 ka Jajcu. Kod Jajca skrenuti lijevo ka Mrkonjić Gradu i Jezeru. Kod Jezera skrenuti opet lijevo ka Šipovu. Treba proći kroz Šipovo i nastaviti ka Baraćima. U Baraćima skrenuti lijevo da bi se poslije 20ak metara došlo do skretanja za Pecku/Ubovića Brdo. Odatle pratiti opis kao gore.
 

Iz inostranstva.

Za one koji žive relativno blizu na sjeveru, najbolje ići autom preko Zagreba i/ili Gradiške do Banjaluke, a onda pratiti uputstvo iznad. Ili putovati javnim prevozom do Zagreba, a zatim autobusom ili vozom do Banjaluke. Pa pratiti uputstva iznad.
 

Ako dolazite sa juga (Dalmacija, Crna Gora, Makedonija,...), pogledajte VIA MICHELIN i unesite odredište Baraći.

Za one koji žive dalje - najlakše je letjeti do Zagreba, Tuzle ili Beograda (Wizzair, Germanwings, Ryanair, Easyjet,...). Zatim bus ili voz do Banjaluke. Iz Banjaluke koristiti javni prevoz kako je opisano gore.

Možemo obezbjediti prevoz iz BL uz prethodnu najavu od bar 4 dana prije početka festivala. Moguća je naplata troškova goriva, oko kojih ćemo se unaprijed dogovoriti.

 

Napomena: 

 • Ponesite sopstvene komplete, kompleti neće biti ukačeni u smjerovima.
 • Svim takmičarima se preporučuje da za vrijeme penjanja koriste kacige.
 • Penjanje na top-rope, će se kažnjavati bičevanjem :)
 • Ukoliko želite da naručite nešto od lokalne hrane (kajmak!!!, mlijeko, hljeb, pite, rakija...) preporučuje se da nam to unaprijed javite, da bi domaćini imali dovoljno vremena za pripremu, te da ne biste dugo čekali.

Naslovna strana Nace Grgorinič penje Meša Selimovič 7b, fotografisao Igor Vukić.

Festival podržan od:

Izvještaj Pecka rock climbing festival 2016

01 jul 2016

Šesti po redu Pecka Rock Climbing festival je iza nas, vrijeme je da sumiramo utiske sa ovogodišnje Pecke. Vjerujete nam nimalo lak zadatak, iza nas su ostala četiri dana fenomenalnog druženja  sa novim prijateljima, pregršt novih iskustava, više od stotinu smjerova,  oko dvije stotine učesnika, jedan psihodeličan forest party, forest cinema, jedna highline linija, nekoliko slackline linija, oko pedesetak šarenih šatora koji su krasili proplanke Ubovicća brda i još mnogo toga.

Ali da krenemo ispočetka, po prvi put otkako se održava PRCF, festival je trajao jedan dan duže (4 dana), no izgleda da ni to nije bilo dovoljno pa su neki odlučili da produže svoj boravak i spakuju svoje šatore malo kasnije. Zavidimo im, posao i surova svakodnevnica je većinu nas otjerala u nedjelju svojim domovima.

Dan prvi: četvrtak (19. maj)

Po starom dobrom običaju, prvi dan festivala je rezervisan za one najupornije ali i za kišu, koja nas ni ove godine nije iznevjerila, hvala joj...... Među prvima koji su podigli svoje šatore u kampu su naravno bili članovi našeg penjačkog kluba Extreme iz Banja Luke, ubrzo im se pridružuju i gosti iz Njemačke i Austrije, Španije kao i Hrvatske, početak i više nego obećavajući, logorska vatra je dodatno ugrijala atmosferu te večeri a druženje nastavljeno do kasno u noć. Kiša koja je počela da jača u toku noći je primorala neke od učesnika da se presele u kućicu u obližnjem selu gdje se žurka nastavlja.

Dan drugi: petak (20. maj)

Spavalo se malo duže, kiša i prethodno večer su ostavili svoje tragove... ;) Stižu i ostali učesnici, ekipe iz Srbije, Škotske, Mađarske, SAD-a, Slovenije, BIH. Registracija učesnika, probavanje zvaničnih festivalskih majica, preuzimanje festivalskih vodiča. Najuporniji penju, sporadično vlažna stijena im naravno ne smeta, nema izgovora...

Postavljamo highline sa drugarima iz Slovenije koji spaja sektore Seoska olupina i Pramac, dužina 50-ak metara, low tension linija, samo za one hrabre... ;) Nema veze, sutra ćemo joj dati još tenzije,  sa prvim koracima na higline-u, probijaju se i prvi zraci sunca, gotovo filmska  atmosfera. Nakon toga odlazimo u kamp, nastavljamo druženje  do kasno u noć, pun mjesec se pojavljuje na nebu- dobar znak, sutra nas možda probude sunčevi zraci, laku noć……

Dan treći: subota (21. maj)

Ustaje se rano, vrijeme obećava, napokon sunce. Učesnici još uvijek pristižu, među njima i naši prijatelji iz Belgije i Australije. Sektori su od ranih jutarnjih časova krcati penjačima, poslijepodne im se pridružuju i najmlađi penjači, članovi našeg kluba koji su zajedno sa svojim roditeljima posjetili festival i sudeći po onom što su pokazali na stijeni, sljedeće godine ćemo imati još vise klinaca na PRCF….. Cjelodnevno penjanje na sektorima se nastavlja uz pauzu za rucak, neki su odmor potražili u hladu šume, neki ležeći u hammocku na highline-u.

Večer se blizi,  čuje se zvuk agregata u daljini, gase se svjetla ;), počinje kino projekcija, na repertoaru su uglavnom kratki penjački filmovi iz zemalja učesnika festivala.

Nakon kina, vrijeme je za party, DJ Filip je na nivou zadatka, kao i obično, možemo slobodno reći da je resident žurki Penjačkog kluba Extreme. Rakiju i pivo dobrodošlice možete preuzeti na improvizovanom šanku, atmosfera se zagrijava. Disco kugla u šumi, ništa neobično kada je u pitanju ovakav format žurke. Party traje do kasno u noć, a kakav bi to party bio da nema dobar after koji se odvijao pod okriljem sektora Maršal…

Dan četvrti: nedjelja ( 22. maj)

Ustaje se kasno, prepričavaju se iskustva sa sinoćnje zurke, lagani doručak, kafa, i kreće se put sektora  na lagano nedjeljno penjanje. Stiže i TV ekipa, izjave učesnika i organizatora, ispraćamo prijatelje koji moraju ranije krenuti kući, pred njima je nova radna sedmica.

Ponovno se okupljamo u kampu, vrijeme je za zajedničku fotografiju, proglašenje pobjednika i uručivanje simboličnih nagrada. Pozdravljamo prijatelje koji odlaze, spremamo kamp, i mi se polako spremamo za polazak, oni sretniji ostaju još nekoliko dana u kampu.

Hvala svima i vidimo se  sljedeće godine.

Over and Out.

P.S. Evo i spiska novih smjerova koji su opremljen pred i tokom festival:

 • Projekt 8a?, sektor Ludi šeširdžija, opremio Igor Vukić
 • Kraljevi sarme 7b+, sektor Ludi šeširdžija, opremio Julian Mayet i Igor Vukić
 • Kraljevi svijeta 8a+?, sektor Ludi šeširdžija, opremio Julian Mayet
 • Tobi or not to be 7c, sektor Plaža, opremio Tobias Mrowietz
 • Projekt , sektor Cunami, opremio Dirk Uhlig
 • Projekt , sektor Cunami, opremio Gerald Köteles
 • Pastrmka 5c , sektor Cunami, opremio Gerald Köteles
 • Projekt , sektor Šumski, opremio Dirk Uhlig
 • Projekt , sektor Šumski, opremio Gerald Köteles

Ukupan broj do sada opremljenih smjerova na Peckoj iznosi preko 120. :)

Pecka Rock Climbing Festival 19 - 22.05.2016

19 april 2016

I festival se približava!!! Šesti put za redom, ove godine u produženom izdanju od 19-22.05.2016. godine, očekuje vas fantastično penjanje upotpunjeno sa ukusnom lokalnom hranom. Oni koji će nas sad posjetiti po prvi put, mogu da iskuse kraljevstvo rupica uz kajmak, domaći hljeb, rakiju i pitu. Čeka vas više od 100 smjerova, različitih stilova i težina, dužine izmedju 15 i 35 metara.


Pravila su ista kao i prošlih godina: Dođeš, penješ, gotiviš se :) Ipak, imamo nešto i za one koji su takmičarski raspoloženi. Za one koji ispenju najviše smjerova i najteže smjerove smo pripremili simbolične nagrade.

Svi učesnici, koji plate kotizaciju u iznosu od 5 eura, dobiće odštampan vodič i majicu festivala, a više informacija o smjerovima takmičari će moći dobiti od organizatora i opremača na terenu.

I ove godine vam predstavljamo Pecka rock forest cinema , kao i Forest party u mističnoj atmosferi peckinih šumaraka :)

Vidimo se!

 

Osnovne informacije:
 

Smještaj: Obezbjeđeno kamp mjesto, bez struje (ali postoji mogućnost punjenja električnih aparata u selu na 5 minuta hoda od kampa),

Ishrana: Nije obezbjeđena, prodavnica u blizini (cca 5km). Mogućnost kupovine domaćih proizvoda (hljeb, kajmak, jaja, rakija,...) i ishrane u selu.

Kotizacija: Kotizacija za festival iznosi 10KM ili 5EUR.

Prijava: Prijava učesnika se vrši online klikom OVDJE.


Preliminarni program festivala (navedena vremena su okvirna i podložna promjeni, zavisno od želje učesnika, vremenskih uslova,...):

19.05. četvrtak:

Dobrodošlica i upoznavanje prispjelih učesnika sa organizacijom kampa

Opremanje smjerova i penjanje

20:00h – Otvaranje festivala i sastanak sa osnovnim informacijama

20:15h – Zabava i druženje :)

20.05. petak:

Opremanje smjerova i penjanje

20:15h – Zabava i druženje :)

21.05. Subota:

Cjelodnevno penjanje

20:00h – Večera i Pecka Forest Cinema :)

21:30h Pecka Forest Party

22.05. Nedelja:

09:00h – 12:00h - Penjanje

12:00h – Proglašenje pobjednika i zajednička fotka

 

Kako doći do festivala?

Penjalište Pecka se nalazi na području opštine Mrkonjić Grad, u blizini naselja Baraći,  koje se nalazi na putu Mrkonjić Grad - Glamoč. Od Baraća je potrebno samo pratiti putokaze prema naselju Ubovića Brdo (Nikoletići) i penjalištu Pecka (pogledajte mjesto kampa označeno na Google Maps).
 

Ako dolazite sa sjevera/iz Banjaluke.

Pogledajte označenu rutu na Google Maps

Najlakše (i najljepše) je putovati kroz kanjon Tijesno u smjeru Jajca, a poslije kanjona skrenuti u smjeru Mrkonjić Grada. U Mrkonjić gradu treba skrenuti za Ribnik/Ključ i kada pređete nadvožnjak neposredno poslije raskrsnice voziti još oko 8 km do skretanja za Glamoč. Na toj raskrsnici se nalazi i benzinska pumpa. Od tog skretanja, voziti samo ravno (prolazi se kraj odmarališta i eko zone Zelenkovac), do naselja Baraći. Tu treba skrenuti desno (putokaz Pecka) i zatim pratiti putokaze zadnjih 7 km vožnje do Ubovića brda/Nikoletića.

Takođe je moguće putovati autobusom do Baraća autobusom koji ide za Glamoč. Odatle se može ići pješke ili nazvati nekoga od organizatora da dodje po vas.  Još jedna opcija, za one koji žele malo avanture, je ići do Mrkonjić Grada, relativno čestim autobusima, a odatle stopati do Baraća.
 

Ako dolazite sa juga (Sarajevo, Mostar).

Najlakše je ići magistralnim putem M16 ka Jajcu. Kod Jajca skrenuti lijevo ka Mrkonjić Gradu i Jezeru. Kod Jezera skrenuti opet lijevo ka Šipovu. Treba proći kroz Šipovo i nastaviti ka Baraćima. U Baraćima skrenuti lijevo da bi se poslije 20ak metara došlo do skretanja za Pecku/Ubovića Brdo. Odatle pratiti opis kao gore.
 

Iz inostranstva.

Za one koji žive relativno blizu na sjeveru, najbolje ići autom preko Zagreba i/ili Gradiške do Banjaluke, a onda pratiti uputstvo iznad. Ili putovati javnim prevozom do Zagreba, a zatim autobusom ili vozom do Banjaluke. Pa pratiti uputstva iznad.
 

Ako dolazite sa juga (Dalmacija, Crna Gora, Makedonija,...), pogledajte VIA MICHELIN i unesite odredište Baraći.

Za one koji žive dalje - najlakše je letjeti do Zagreba, Tuzle ili Beograda (Wizzair, Germanwings, Ryanair, Easyjet,...). Zatim bus ili voz do Banjaluke. Iz Banjaluke koristiti javni prevoz kako je opisano gore.

Možemo obezbjediti prevoz iz BL uz prethodnu najavu od bar 4 dana prije početka festivala. Moguća je naplata troškova goriva, oko kojih ćemo se unaprijed dogovoriti.

 

Napomena: 

 • Ponesite sopstvene komplete, kompleti neće biti ukačeni u smjerovima.
 • Svim takmičarima se preporučuje da za vrijeme penjanja koriste kacige.
 • Penjanje na top-rope, će se kažnjavati bičevanjem :)
 • Ukoliko želite da naručite nešto od lokalne hrane (kajmak!!!, mlijeko, hljeb, pite, rakija...) preporučuje se da nam to unaprijed javite, da bi domaćini imali dovoljno vremena za pripremu, te da ne biste dugo čekali.

Fotografija sa naslovne strane Klemen Bečan.

Klemen Bečan: Pecka rock climbing festival 2015

18 jun 2015

"Last year we wanted to go to Bosnia and Herzegovina for the Pecka climbing festival but our plans fell into the water. Since than we couldn't find time to visit this place and see what Bosnian rocks has to offer. This year looked the same. On the weekend of the festival it was raining again so luckily they decided to postponed it for the next weekend and ordered some sun from the sky spirits."

Pročitajte kompletnu priču OVDJE.

Klemen, legendo, hvala na dolasku i vidimo se opet! :)

Pogled nazad prema PRCF 2014

08 april 2015

Ako postoji nešto što bi obilježilo festival(e) na Pecki 2014. godine onda je to loše vrijeme. Katastrofalne poplave u BiH i regionu su se desile manje od dvije sedmice prije zakazanog termina u maju. Umjesto u pojasevima na stijeni, nasi članovi su većinu vremena proveli u gumenim čizmama radeći u raznim dobrovoljnim grupama koje su pomagale unesrećenim i krčili zatrpane ceste.

Tragedije se dešavaju i odgađanje festivala je bila najmanji problem od svih koje su se desili kao posljedica poplava. OK, pokušacemo ponovo. Novi termin Pecke je zakazan za 05.-07. septembar. David i Dženan dolaze sedmicu dana ranije da bi svi zajedno opremili još smjerova. Vikend prije festivala dolazimo na Pecku, gdje nas dočekuju savršeni vremenski uslovi. Određena je lokacija novih smjerova, postavljamo užad, čekići klepeću i bušilice bruje.

Uživamo u kontaktu sa stijenom i opremamo nekoliko finih smjerova. Sutra ujutro nas dočekuje loš znak. Počinje jaka kiša. Kupimo stvari i vraćamo se za Banjaluku. Svakog dana se provjerava vremenska prognoza, gledamo u nebo, pravimo nove varijante i planove, ali kiša ne staje.

Pred festival, stoji odluka. Odgoditi festival ili ne. Penjači sa svih strana nas kontaktiraju: „Da li će biti festivala?" Na kraju odlučujemo – Idemo na Pecku! Vrijeme nam je već jednom pokvarilo zabavu, sad idemo pa šta bude.

Stižemo na kamp mjesto. Tamo – parkirano auto sa Njemačkim registarskim tablicama? Budimo umornog penjača, za kod se ispostavlja da je porijeklom iz Amerike, ali sad živi kao nomad, putujući od penjališta do penjališta u potrazi za novim izazovima. Daniela su fotke sa Pecke toliko oduševle da je ostavio Frenkenjuru i brže-bolje se dovezao do nas, da bi okusio prvoklasnu peckansku stijenu (ustvari, isteklo mu je 90 dana koje može legalno da provede u EU, pa je došao na Pecku da popuni vrijeme prije Petzlo Rock Trip-a, ali mi volimo da to drugačije zamislimo).

Istog dana dolaze Dagna i Anel divni par svjetskih putnika, avanturista i prije svega dobrih ljudi iz Poljske i BiH koji su nas ugodno iznenadili svojim dolaskom. Zadnji put kada sam čitao njihove putopise, bili su u Aziji. Ako ovo čitate, nadam se da imate mnogo zabavnih i uzbudljivih avantura. Sretno!

Posljednje iznenađenje nam dolazi iz Bugarske. Troje odvažnih penjača je uskočilo u auto, odvezlo se 800km u jednom smijeru za vikend, da bi nas posjetili. Svaka čast legende!

Posjetila nas je i legenda sa Kalnika, penjač Žarko Kaličanin iz Hrvatske. Legendo, vidimo se i dogodine!

Na kraju se ispostavilo da za posjetioce iz Amerike i Bugarske imamo da zahvalimo našoj kolegici Berengere, koja je na Couchsurfing grupu postavila obavijest o festivalu. Hvala kraljice!

Pored toga hvala ekipi iz Austrije: Davidu, Gariju i Barbari koji su nam se pridružili i pomogli u organizaciji. Posebno Davidu, koji već godinama dolazi u BiH i pomaže nam u organizaciji festivala.

Vjerovali ili ne uspjeli smo i da penjemo. Čak je bilo mnogo bolje nego što smo očekivali. Subota je prošla u znaku penjanja u magli, a nedelja penjanja u laganoj kiši. Budući da su novi smjerovi uglavnom pozitivni, bili su previše vlažni, pa se penjalo najviše na Plaži. Penjali smo, padali smo, izvodili nove lične rekorde i mnogo se fino zajebavali! Daniel je takođe i probao Julienovi Svinjologiju (8a) koja je bila jedan od najsuših smjerova.

Sve u svemu, isplatilo se što nismo dopustili da nas kiša pokoleba - penjalo se, pokislo se, jelo se, pilo se, smijalo se, ljubilo se i ko zna šta jos :) Dobili smo sve sto jedno ovakvo druženje treba da pruži i nismo dopustili da nam kiša upropasti raspoloženje.

Naprijed prema PCF 2015!

Strana 1 od 3

Kontakt

Dođi, treniraj, upoznaj sebe, upoznaj druge, kampuj, putuj, osjeti slobodu, osjeti prirodu, prepusti se avanturi!

Pozovi:
 +387 65 779 027
 +387 65 303 034
 +387 66 889 859

Email:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Posjetite nas:

Extreme Studentski penjački centar
Kampus Univerziteta u Banja Luci
Bulevar vojvode Petra Bojovića 1 (zgrada kotlovnice)
78000 Banja Luka

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

strong

Radno vrijeme sale

Ponedjeljak: 19h - 22h
Utorak: 19h - 22h
Četvrtak: 19h - 22h
Nedjelja: 19h - 22h

Mapa